Powwow-etiketteGode råd om dansedragten

Hvis du gerne vil i gang med at lave en dansedragt, er der nogle enkelte ting du skal være opmærksom på. I vores beundring for den indianske kultur glemmer vi af og til at skelne imellem, hvad der er acceptabelt at vi kopierer, og hvad der har en ekstra stor betydning for indianerne og derfor skal behandles med stor respekt.

Fjerprydelser
Et godt eksempel er fjerprydelsen af ørnefjer, som vi fejlagtigt forbinder med høvdingeværdigheden. Generelt bryder indianerne sig ikke om at se hvide med fjerprydelse på, medmindre de har fået retten dertil af en indiansk familie og ved, hvilken betydning fjerprydelsen har. I England har indianerne direkte forbudt hvide med fjerprydelser at deltage i de powwows som afholdes af indianere. I USA er det også sjældent at man ser fjerprydelse ved en powwow - ofte bliver de kun båret under Grand Entry af respekterede ældre mænd, som er med til at bære flagene ind.

Ansigtsmaling
Ansigtsmaling er et andet godt eksempel på noget, som kan støde indianerne. De bryder sig ikke om at se hvide med krigsmaling, fordi man let kommer til at ligne en karikatur af en indianer. Generelt anbefales det helt at lade være med at bruge ansigtsmaling, da det kræver megen research og retten til at bære det. Ansigtsmaling har en stor individuel betydning for den indianer, der maler sit ansigt, og bør absolut ikke kopieres af andre!

Blufærdighed
For kvindernes og pigernes vedkommende er det vigtigt at vise sin respekt ved at vise blufærdighed. F.eks. viser traditionelle indianske kvinder ikke gerne bar nakke eller skuldre. Sørg også for at dække læggene ved at lave "leggings" og ved at lave kjolen eller nederdelen lang nok til, at den dækker læggene. Er du ikke færdig med de perlebroderede skind-leggings, så lav et par af stof først. Det er heller ikke velanset at danse i bare tæer.

Lav research
Forsøg at lave lidt research, inden du går igang med at lave en dragt. Tag stilling til, hvilken stamme din dragt skal afspejle og sæt dig ind i, hvilke mønstre og farver der er typiske for denne stamme. Vælger du et moderne design med moderne farver, er forskellen mellem stammerne lille, men vælger du et traditionelt mønster, er det meget vigtigt også at bruge de rigtige farver og nuancer, ellers vil dit arbejde komme til at se forkert ud. Finder du inspiration i et flot mønster på et sort-hvidt fotografi er det ikke godt nok bare selv at finde nogle tilfældige farver - det er vigtigt at mønsteret passer sammen med de farver og kontraster, som bruges af den pågældende stamme.

Lad være med at kopiere mønstre og design 100%. Indianske dragter og mønstre er meget individuelle, og nogle gange tilhører et mønster en bestemt indiansk familie. Så lad dig inspirere af de fantastiske farver og mønstre, men pas på med at kopiere direkte.

Hvis du vil se fotos af dansere fra en stor powwow i USA, så findes der mere end 3000 fotos på Gathering of Nations' hjemmeside.