Powwow-etiketteSådan deltager man i en Honor Dance

En Honor Dance er en æresdans, som finder sted, når en person bliver æret af andre. Alle som kan, står op og tager hatten af, mens dansen foregår. Hvis du ikke ønsker at deltage i æresdansen, så bliv venligst stående på stedet indtil dansen er forbi.

Round Dance som Honor Dance
En Honor Dance danses på flere måder og der findes flere forskellige typer sange og rytmer. Den enkleste Honor Dance er en Round Dance, hvor den eller de ærede personer står imellem to eller fire af dem, der har bedt om dansen (dansens sponsorer). Denne type bruges ofte, når der fejres en eller flere fødselsdage. Hertil dansens en almindelig Round Dance, hvor alle kan slutte sig til enden af kredsen for at være med til at ære personen. Nogle gange går man hen og giver hånd til de ærede personer og dansens sponsorer efter dansen.

Parade som Honor Dance
Ved en mere højtidelig Honor Dance bliver den person der æres fulgt rundt i dansearenaen af dansens sponsorer. Som regel går den ærede person forest i midten sammen med to eller fire af sponsorerne. Hvis en person æres fordi vedkommende er en god danser, vil man se at den ærede person danser alene foran følget. De øvrige sponsorer går på række(r) bagved (blandt indianere er det ofte en hel storfamilie der sponsorer en Honor Dance). Denne gruppe danser alene en hel omgang rundt i dansearenaen. Først herefter begynder folk at slutte sig til gruppen for at vise deres støtte. Trommerytmen er enten en almindelig rytme eller en langsom paraderytme, og enten går man langsomt eller man bruger grundtrinnene for en Intertribal.

Hvis du ønsker at danse med i en Honor Dance, skal du blive stående på stedet indtil gruppen med den ærede person og dansens sponsorer har danset en hel omgang rundt i arenaen og er nået hen i nærheden af, hvor du står. Her kan du slutte dig til følget ved at gå frem og give hånd til dem, der danser forrest og eventuelt også til de andre sponsorer, som danser bagved - man starter fra ydersiden og når man har givet hånd til den sidste af sponsorerne, går man ned langs indersiden af følget og danner bagtrop. Man skal ikke give hånd til alle de øvrige dansere, der har sluttet sig til følget. Når kvinder uden dansedragt deltager i en honor dance, har de ofte et sjal over skuldrene for at vise respekt.

Donationer under en Honor Dance
Indianerne bruger ofte pengesedler til at vise deres respekt og støtte til den ærede person. Når de giver hånd til den ærede person, klemmer de en sammenrullet pengeseddel i hans/hendes hånd. Ved større powwows vil man sommetider se, at en af sponsorerne går med en omvendt kasket eller cowboyhat hånden, så man har et sted at lægge alle de mange pengesedler, som den ærede person får trykket i hånden.