Powwow-etiketteGenerel powwow-etikette

Alle punkter nedenfor er generelle powwowregler fra USA og de gælder også for powwows afholdt i Danmark. Powwowregler varierer lidt fra sted til sted, så følg altid de lokale regler og skikke.

1. Lyt til powwowens konferencier som kaldes MC'en (Master of Ceremonies). MC'en annoncerer programmet løbende, forklarer hvad der foregår, og hvem der skal danse den næste dans.

2. Dansedragten bør overholde mindstekravene til en moderne powwow-dansedragt. Vi ønsker ikke at fornærme eller karikere indianerne.

3. De fleste danse er for dansere med dansedragt. Men det er muligt at deltage i enkelte danse uden at have en dragt på. F.eks. Round Dance, Intertribals, Rabbit Dance /Two-steps og Honoring Songs (klik på linken ovenfor og lær hvordan). Lyt til MC'en; han siger til, når alle kan danse med.

4. Du er velkommen til at fotografere eller videofilme, men det er høfligt at spørge danseren først før du tager et billede. Gå ikke ind i dansearenaen for at fotografere. Visse danse er det ikke tilladt at fotografere, bl.a. Charging-the-Feather dansen og Memorials (mindehøjtideligheder). Lyt til MC'en; han siger til, når man ikke må fotografere.

5. Dansearenaen er for danserne og området bør behandles med respekt, også i pauserne. Det er ikke et sted man bare krydser for at komme over på den anden side, og børn bør ikke løbe rundt og lege i dansearenaen. Det er tilladt at gå rundt langs med kanten af dansearenaen, helst med uret.

6. Siddepladserne omkring dansearenaen er først og fremmeste for dansere, men det anbefales at danserne selv reserverer deres pladser før powwowen starter ved f.eks. at lægge et tæppe over sædet. Vær venlig ikke at sætte dig på en andens tæppe. Utildækkede sæder kan betragtes som ledige.

7. Vis respekt ved at stå op og tage hatten af til særlige sange såsom Grand Entry (indmarchen), Flag Song (nationalsangen) og Honor Songs (æresdanse). Lyt til MC'en; han siger til, når man skal rejse sig op.

8. Støt powwowen ved at købe numre til lotteriet eller ved at donere penge under en Blanket Dance. Ved en Blanket Dance kommer fire dansere rundt med et tæppe imellem sig og alle er velkomne til at lægge penge ned i tæppet. En Blanket Dance afholdes for forskellige relevante godgørende formål - lyt til MC'en; han annoncerer, hvad pengene vil gå til.

9. Giveaways giver udtryk for den indianske gavmildhed og afholdes ved de fleste powwows. En Giveaway afholdes for at ære en person og gaver gives væk til denne persons ære. Hvis du modtager en gave, er det tradition at give hånd til hele rækken af personer, som har været med til at give gaven.

10. Alle planlagte Specials, Honor Songs og Giveaways skal koordineres med powwowkomitéen og MC'en, gerne flere dage før powwowen. Husk at det er traditionen at give en sum penge til den trommegruppe, der har sunget. Disse penge gives først til MC'en, som annoncerer donationen og giver pengene videre til trommen.

11. Hvis en danser taber en ørnefjer, samles den op af fire traditionelle dansere med en Charging-the-Feather dans.

12. Særlige genstande med religiøs betydning bør kun bæres af dem, som har ret dertil. Vær respektfuld overfor de indianske traditioner.

13. Nogle powwows har et fordanserpar kaldet "Head Man og Head Woman Dancers" - men det er dog sjældent at de er med ved danske powwows. Hvis de er med, skal disse to dansere være de første, der starter hver enkelt dans (bortset fra opvisnings- og konkurrencedansene). Vær venlig at vente med at danse, indtil begge fordansere er ude på dansegulvet.

14. Alkohol og stoffer er ikke tilladt ved en powwow. Dette forbud gælder også ved indianske powwows, hvor man tager kampen mod misbrug meget seriøst.

15. Sidst men ikke mindst: Dans og syng og hav det sjovt!